Záhrada, ktorá sa premenila

Vypravte sa s nami do tichej, malej dediny, neďaleko hlavného mesta. Prezrieme si záhradu, ktorá sa postupne menila, tak ako sa menili požiadavky ich majiteľov.

zahradaIhriskoDetskeNajskôr prešiel rozsiahlou rekonštrukciou starorodičovský dom, ale postupne sa budovala aj záhrada, ktorá sa z čisto produkčnej plochy s množstvom ovocných stromov, viniča a zeleninových záhonov menila podľa potrieb ich obyvateľov. „Dnes z pôvodných drevín ostala už len urastená vysoká cezmína pri vstupnej bráne, ktorú posadil ešte starý otec“, spomína domáca pani. Jednou z prvých požiadaviek mladej rodiny bolo vytvoriť veľký a bezpečný priestor pre hry detí s trávnatou plochou a pieskoviskom, hojdačkami, preliezačkou.

Vysadili sa dreviny do záhonov po obvode pozemku, ktoré dnes už tvoria izolačnú clonu od okolitých pozemkov vytvárajúc súkromie. Samo zrejme sa nezabudlo na trávnik. Kostru výsadieb tvoria ihličnaté a stálozelené rastliny v kombinácii s kvitnúcimi kríkmi. V tejto etape realizácie sme mali na pamäti bezpečnosť malých obyvateľov a nevyberali rastliny pichľavé a jedovaté. Vybudovali sa spevnené plochy, chodníky, pribudla terasa, pamätalo sa aj na záhradné osvetlenie. Jemne zvlnený chodníček do domu lemuje záhon s výsadbou zakrslých drevín a trvaliek. Keďže záhony vo vstupnej časti sú prevažnú časť dňa zatienené, prednosť dostali
tieňomilné rastliny – čemerice, čechravy, hosty.

K ďalšej premene prišlo, keď už deti podrástli a preliezačky s pieskoviskom stratili svoje čaro, i keď ešte z času na čas poslúžili návštevám s malými deťmi. Domáca pani si priala vytvoriť priestor na pestovanie zeleniny, čerstvých byliniek, drobného ovocia s malým ovocným sadom, aby aj pri ich časovej zaneprázdnenosti dokázali mať z tejto časti záhrady radosť z vlastných dopestovaných plodov. A tak vznikol vyvýšený záhon s jazierkom, ktorý oddeľuje okrasnú časť od úžitkovej. Na hladine jazierka sa zrkadlia jasnozelené jemne strihané listy japonského javora, ktorý už dnes dominuje tejto časti záhrady.

Miesto tu našiel céder, píniová borovica, trvalky, trávy vysadené po brehoch jazierka. Najväčšiu radosť majú majitelia z terasy, ktorá je priamo spojená s kuchyňou, a tak sa od jari do jesene žije v tejto letnej obývačke. Obzvlášť príjemné sú posedenia s priateľmi za teplých letných večerov, pri sviečkach a dobrom vínku a zvuku tečúceho potôčika.

Veľký cit pre záhradu a detail má domáca pani. Od skorej jari rozkvitajú na záhonoch cibuľoviny, ktoré neskôr nahradia letničky a s pribúdajúcim letom sa pripoja trvalky a trávy ukazujúc svoju krásu až do neskorej jesene. I s nástupom zimného obdobia neprestáva život na záhrade. Prichádzajú drobné operence, nachádzajúc si potravu v pripravených kŕmitkách. Majitelia dokázali prepojiť obytný priestor s príjemnou a útulnou záhradou a tak si ju naplno užívať a dnes aj využívať plodov, ktoré im prinesie ich malá úžitková záhrada.

Text a foto
Gabriela Horváthová
Záhradníctvo Horváth